Παρατείνεται για έξι μήνες ο μειωμένος ΦΠΑ σε πέντε νησιά του Αιγαίου

Μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2019 θα διατηρηθεί ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο, που εξακολουθούν να πλήττονται από την προσφυγική κρίση.

Υπογράφηκε σήμερα υπουργική απόφαση σύμφωνα με την οποία παρατείνεται για άλλους έξι μήνες το μειωμένο καθεστώς ΦΠΑ , για τη Λέρο, τη Λέσβο, την Κω, την Σάμο και την Χίο που πλήττονται περισσότερο από τις προσφυγικές ροές.

Η υπουργική απόφαση που υπογράφεται από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και την υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου είναι εφαρμοστική Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που κατατέθηκε στην Βουλή.

Συνεπώς ο βασικός συντελεστής ΦΠΑ για να νησιά αυτά θα παραμείνει στο 17% και ο μειωμένος στο 9% από 24% και 13% που ισχύει αντιστοίχως για όλα τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου.

Της ΠΝΠ και της απόφασης για την συνέχιση του μειωμένου καθεστώτος στα πέντε νησιά του Αιγαίου προηγήθηκε διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να μην επαναληφθεί η κατάσταση του είχε δημιουργηθεί τον Ιούλιο όταν η Γερμανία είχε μπλοκάρει την τελευταία δόση του δανείου του ESM ύψους 15 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα με αφορμή τον χαμηλό ΦΠΑ στα νησιά.

Δεδομένου ότι η ΠΝΠ δεν όριζε σαφώς την λήξη του «ευνοϊκού» καθεστώτος για να πέντε νησιά, η Γερμανία θεώρησε ότι αναιρείται ένα μνημονικό μέτρο και δεν κύρωσε στην Βουλή της, την καταβολή της δόσης προς την χώρα μας μέχρι που έγινε η διευκρίνιση ότι το προνόμιο λήγει οριστικά στο τέλος του 2018 .

 

Πηγή: news247.gr